Organisatie
Wat is het?
Organisatie is het vermogen om dingen volgens een bepaald systeem te arrangeren of te ordenen. Hoe begin je aan die moeilijke oefeningen? Hoe ga je te werk aan je opdracht? Dit heeft te maken met organisatorische systemen die blijven voorkomen tijdens je werk en opdrachten. Het is een bepaalde volgorde waaraan je werkt, een bepaald trucje dat je gebruikt bij het oplossen van oefeningen, noem maar op.
Organisatie heeft niet alleen te maken met je werk of opdrachten, maar ook met je omgeving. Denk maar aan je bureau thuis. Waar ligt je kladpapier? Waar staat je laptop? Misschien weet je deze vanbuiten staan, dat wil zeggen dat je organisatorische vaardigheden al gevorderd zijn. Nochtans beschikt niet iedereen over deze vaardigheid.
Herken je misschien volgende voorbeelden?
Huiswerk (regelmatig) vergeten
LO-materiaal (regelmatig) vergeten
Eten (regelmatig) vergeten
Materiaal kwijtspelen (pen, potlood, gom, …)
Geen orde op de lessenaar
Geen overzicht tijdens toetsen/taken
Waarom is organisatie belangrijk voor jou?
Er zijn meerdere redenen waarom organisatie belangrijk is voor jou. Hier sommen we er enkele op:
Verminderen van stress
Organisatorische vaardigheden zijn belangrijk omdat ze voor rust kunnen zorgen en stress kunnen verminderen. Het is rustgevend als je zeker bent van iets. Dit is duidelijk uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Stel dat je morgen examen hebt: Morgen is de grote dag waarop je het moeilijkste examen hebt dat je ooit al hebt moeten afleggen. Maar je bent voorbereid en je hebt de leerstof herhaald, je kleren klaargelegd, je pennenzak in je boekentas gestopt, … In de ochtend moet je hier niet meer aan denken en dit zorgt voor een rustgevend moment.
Duidelijk overzicht
Organisatie heeft een grote invloed op je overzicht. Hoe beter je georganiseerd bent, hoe beter je zal kunnen starten aan je huiswerk of andere taken. Doordat je organisatie goed is, ben je zelf gemotiveerder om te starten aan de opdrachten en heb je een beter overzicht van het geheel. Je ziet de volledige opdracht, het volledige plaatje. Een duidelijk overzicht van wat goed gaat, wat slecht gaat, wat er nog gedaan moet worden, wat al klaar is, … allemaal dankzij de goede organisatie van jezelf en je omgeving.
Beter omgaan met onregelmatigheden
Omdat je organisatie goed is krijg je een beter overzicht op de situatie. Je weet wat je nog moet doen en wat al gedaan is. Toch kan het zijn dat er onverwachts iets gebeurt, bijvoorbeeld je internet valt uit. Doordat je beter georganiseerd bent en minder stress hebt met andere gebeurtenissen, zal je rustiger reageren op deze situaties. Je kan beter nadenken en rustiger blijven.
Minder onregelmatigheden
Niet enkel kan je beter omgaan met onregelmatigheden, maar je zal er ook minder tegemoet komen. Dit komt doordat je preventief zal werken. Je gaat vooraleer er een moeilijk scenario voorkomt al eens denken aan manieren om ze te voorkomen.
Voorbeeld: Je moet tegen vanavond de vaatwasser uitladen. Doordat je organisatorisch sterk bent, weet je dat je niet veel tijd hebt om dit vandaag te doen. Je plant dus een vrij moment in om dit te doen. Zo voorkom je de moeilijke situatie.
Hoe kan je zelf beter omgaan met je organisatie?
Er zijn meerdere mogelijkheden om je organisatie te verbeteren. Hieronder staan enkele tips gebundeld:
Tip 1: Zorg voor een rustige werkomgeving
Een rustige werkomgeving is belangrijk om te kunnen focussen. Geen stress en geen druk van de omgeving, gewoon rust is belangrijk om je werk en/of taken af te krijgen. Zoek dus een plaats waar je alleen bent of in alle rust kan werken. Zorg ook dat je op deze plek alles bij de hand hebt. Laptop, kladblok, pen, papier, gom, potlood, … Deze plek is jouw werkstation, jouw rustige plek waar je zelf bepaald wat er allemaal gebeurt.
Tip 2: Hou je werkomgeving netjes
Je werkplek is de plaats waar je het meest voor school werkt. Zorg er dus ook voor dat alles ook terug te vinden is. Laat geen afval achter, laat niets slingeren, en luister als je ouders/voogd zeggen dat je het bureau eens moet opruimen. Ben je klaar? Top, zet alles terug op de juiste plek. Rust op je bureau is rust in je hoofd.
Tip 3: Neem een vaste plaats om alles te bewaren
Efficiënt werken is ook belangrijk. Daarom is het belangrijk om alles snel terug te vinden. Je hebt niet altijd de tijd om je boeken of papieren terug te zoeken. Laat alles achter op de juiste plek zodat je geen onnodig tijdsverlies lijdt.
Tip 4: Hou je aan je planningen
Blijf bij je werk. Je focus is belangrijk, en dit kan niet verdeeld worden over meerdere onderwerpen. Het heeft geen nut om tijdens een taak wiskunde ook met Frans en geschiedenis bezig te zijn.
Tip 5: Voorkom afleidingen
Misschien iets dat je dagelijks van je leerkracht hoort "geen gsm in de les". Wel, dit is met een reden. Als er afleidingen in de buurt zijn, ga je er automatisch meer aan denken en ga je minder bezig zijn met je werk. Voorkom dit door mogelijke afleidingen te bannen uit je omgeving.
Enkele tips:
Zet je gsm uit of op stil. Dat Instagram berichtje van je vriend/vriendin kan wachten.
Ga uit de buurt van lawaai zitten. Muziek kan wel maar zorg dat je niet heel de tijd wilt meezingen met je favoriete liedje.
Zorg voor rust in je omgeving. Werk in een omgeving die je niet afleidt, zoals een opgeruimd bureau. Die lege doos koekjes op je bureau zijn leeg, hoelang je er ook naar kijkt.
Tip 6: Beloon jezelf
Er is niets mis met een kleine beloning. Een goede motivatie kan belangrijk zijn om aan je opdracht te werken. Beloningen moeten niet groot zijn, zelfs een kleine pauze buiten kan wonderen doen. Of spreek met iemand af om een bepaald uur en werk daar naartoe. Beloningen kunnen op meerdere manieren werken, als een doel om naar te streven of als een beloning na een taak.
Wow een video!
Kijk de video's voor meer info en interessante tips!