Timemanagement
Wat is het?
Het concept van 'timemanagement' kan worden opgesplitst in twee componenten: 'time' en 'management'. Deze executieve vaardigheid is essentieel om effectief en efficiënt om te gaan met de beperkte tijd die je hebt. Het behouden van je aandacht en het identificeren van strategieën om gefocust te blijven op je werk zijn cruciaal voor succes.
Timemanagement vereist ook een slimme aanpak. Dit omvat het stellen van concrete en haalbare doelen en het opstellen van een planning die realistisch is en een duidelijk overzicht van je taken geeft. Dit geldt niet alleen voor schoolwerk, maar ook voor je persoonlijke leven. Een goed timemanagement is de beste manier om problemen zoals uitstelgedrag en slechte gewoonten (bijvoorbeeld vergeetachtigheid, stress gerelateerd gedrag, .…) aan te pakken.
Maar wat valt er allemaal onder timemanagement?
Overzicht hebben
Prioriteiten stellen
Controle hebben over je aandacht
Taakgericht werken
Betere keuzes maken
'Nee' kunnen zeggen
Minder stress ervaren
Meer tijd overhouden
Waarom is timemanagement belangrijk voor jou?
Er zijn meerdere redenen om aan timemanagement te werken. Hier sommen we de belangrijkste redenen op:
Verhoogd zelfvertrouwen
Een gebrek aan efficiënt timemanagement kan leiden tot het niet succesvol of tijdig voltooien van taken. Dit heeft een negatieve invloed op je zelfvertrouwen en belemmert je productiviteit. Door je timemanagement te verbeteren, vergroot je je zelfvertrouwen. Dit resulteert in meer motivatie, een hogere productiviteit en meer tevredenheid met je werk.
Verminderde stress
Met effectief timemanagement ervaar je minder werkstress. Slecht timemanagement leidt tot een verhoogd stressniveau. Op lange termijn kan dit zelfs grote hinder veroorzaken. Het is tijd om werkstress te verminderen en tevredenheid te vergroten! Dit kun je bereiken door je timemanagement te verbeteren.
Aanzienlijke vermindering van uitstelgedrag
Onzekerheid en het niet weten van waar en hoe te beginnen met een taak veroorzaken onnodige stress. Deze stress leidt tot uitstelgedrag. Door middel van timemanagement kan je duidelijkheid en overzicht creëren over je verantwoordelijkheden. Hierdoor wordt stress en uitstelgedrag aanzienlijk verminderd.
Hoe kan je zelf beter omgaan met je timemanagement?
Er zijn meerdere mogelijkheden om je timemanagement te verbeteren. Hieronder staan enkele tips gebundeld:
Tip 1: Wat is je beste moment van de dag?
'Iedereen is anders', 'Iedereen werkt op een andere manier.' Dit zijn enkele uitspraken die je wellicht al eens gehoord hebt. Omdat iedereen anders is, werkt ook iedereen op een ander moment efficiënter. Sommigen werken beter in de middag, anderen in de ochtend en anderen ook laat in de nacht. Als jij van jezelf weet op welk moment je het beste werkt, kan je hierop inspelen. Plan op deze momenten je belangrijkste taken of opdrachten die veel aandacht vragen in.
Tip 2: Deel je dag goed in
Je dag bestaat uit 24 uur. Dit zijn 24 blokken van 1 uur, 48 blokken van 30 minuten of 96 blokken van 15 minuten. Je moet deze natuurlijk NIET allemaal gebruiken om schoolwerk te doen, maar zoek voor jezelf uit hoelang je wilt werken aan een opdracht. Zo kan je op voorhand bekijken hoeveel tijd je denkt te steken in een opdracht. Maak een dagschema bestaand uit blokken, en respecteer deze ook. Ben je klaar met je taak? Streep het door en begin aan je volgende blok. Zo krijg je een gevoel van voldoening als je klaar bent met je taak en ben je gemotiveerder om te starten aan de volgende opdracht.
Tip 3: Voorkom afleidingen
Misschien iets dat je dagelijks van je leerkracht hoort "geen gsm in de les". Wel, dit is met een reden. Als er afleidingen in de buurt zijn, ga je er automatisch meer aan denken en ga je minder bezig zijn met je werk. Voorkom dit door mogelijke afleidingen te bannen uit je omgeving.
Enkele tips:
Zet je gsm uit of op stil. Dat Instagram berichtje van je vriend/vriendin kan wachten.
Ga uit de buurt van lawaai zitten. Muziek kan wel maar zorg dat je niet heel de tijd wil meezingen met je favoriete liedje.
Zorg voor rust in je omgeving. Werk in een omgeving die je niet afleidt, zoals een opgeruimd bureau. Die lege doos koekjes op je bureau zijn leeg, hoelang je er ook naar kijkt.
Tip 4: Probeer NIET te multitasken
Blijf bij je werk. Je focus is belangrijk en dit kan niet verdeeld worden over meerdere onderwerpen. Het heeft geen nut om tijdens een taak wiskunde ook met Frans en geschiedenis bezig te zijn.
Tip 5: Beloon jezelf
Er is niets mis met een kleine beloning. Een goede motivatie kan belangrijk zijn om aan je opdracht te werken. Beloningen moeten niet groot zijn, maar zelfs een kleine pauze buiten kan wonderen doen. Of spreek met iemand af om een bepaald uur en werk daar naartoe. Beloningen kunnen op meerdere manieren werken.
Wow een video!
Kijk de video's voor meer info en interessante tips!